FinnmariViimeinen viikko FinnmarissaViimeinen viikkoni Finnmarissa meni hyvin. Uutta tavaraa tuli kolmen lavan verran, joten tekemistä riitti. Joulutavaraa on hiljalleen alkanut saapua liikkeeseen ja sen myötä pöydät ovat saaneet uutta järjestystä. 


Uusien tavaroiden saapuessa purataan mahdollisimman paljon tavaraa esille, jotta saadaan käsitys kaikista tavaroista ja niille löydetään oma paikkansa. Ohjaajani purkasi tavarat laatikoista ja minä hain tuotteet pöydille hinnoteltavaksi, samalla palvelin asiakkaita kassalla. Lopuksi etsitään yhdessä tavaroille paikat ja tarvittaessa vaihdetaan järjestystä.Sivupöytä muuttui vaalean talviseksi, jossa väripilkkuna toimii tummanpunainen. Ilmeestä tuli todella raikas.


Yllä kuva pöydästä jonka ohjaajani uusi lilasta kultaiseksi. 


Etupöytä muuttui oranssista lilaksi pöydäksi. Kulta- ja hopeahyllyt saivat myös täydennystä viikon ajan.

Harjoitteluni oli kaiken kaikkiaan opettavainen kokemus, sillä opin paljon uutta myynti- sekä visualistityöstä. Ohjaajallani on silmää sommittelussa ja olikin mahtavaa saada oppia häneltä visualisesta puolesta. Espoon Ison Omenan Finnmari liikkeessä on se etu, että liike on todella kaunis ja esineet ovat hyvässä järjestyksessä. Tästä asiakkaatkin ovat samaa mieltä. 

Kahdeksan viikkoa meni todella nopeasti hyvässä työporukassa. En olisi parempaa paikkaa voinut valita ensimmäiseksi työharjoittelukseni. Työpaikka, työkaverit ja asiakkaat olivat paras mahdollinen yhdistelmä, jota jään kaipaamaan. Oli ihanaa kuulla työkavereilta, että minusta oli paljon apua kahdeksan viikon aikana. Kaiken kaikkiaan mahtava ensikosketus myynti- sekä visualistityöhön, mistä en muuttaisi mitään.

 

_________________________________________________________________________________


Koristehyllyn uusi järjestys


Perjantaina sain järjestellä hyllyn, jossa on pääosin kulta- ja hopeatuotteita. Ohjaajan toiveena oli, että kokoisin samanlaiset kulta- ja hopeatuotteet omiin selkeisiin ryhmiinsä. Lopputulokseen en ole aivan täysin tyytyväinen, mutta järjestystä tullaan vaihtamaan heti ensi viikolla, sillä heti maanantaina on kuormapäivä.
Yhdistin yhteen hyllynosaan ne kultaesineet, jotka olivat kulutetun näköisiä. Pidin isot esineet sivuilla ja pienet keskellä. Yritin myös sekoittaa esineitä niin, että samaa materiaalia ei olisi vierekkäin, esim reunoilla olevat purkit ja lyhdyt ovat selvästi samaa sarjaa, mutta halusin pitää ne erillään.


Hopeaesineissä oli enemmän pähkäiltävä, sillä niitä oli huomattavasti enemmän mitä kultaesineitä. Päädyin erottamaan hopeat niin, että helmiäishopeat ovat omassa hyllyssään yllä olevan kuvan tavoin.


Lopuksi erotin kiiltävät hopeat omaan hyllyynsä. 

Hyllyn järjestäminen osottautui yllättävän haastavaksi. Tavaraa on niin paljon ja koko ajan täytyy ajatella mihin mikäkin tuote sopii ja kuinka paljon mitäkin tuotetta on. Yritin pitää järjestyksen selkeänä, jotta jokainen tuote tulisi esille ja että asiakkaan on helppo ottaa tavaroita tarkempaankin tarkasteluun. Vielä täytyy harjoitella, mutta kokemuksen myötä oppii parhaiten.


_________________________________________________________________________________


PÖYTIEN ERI TEEMAT


Finnmarin liikkeessä on yhteensä kahdeksan erilaista pöytää tuotteille. Loppu tuotteita pidetään reunoilla olevissa hyllyissä. Pöydissä tuotteet tulevat eri tavalla esille mitä esimerkiksi hyllyssä, sillä pöydissä pystyy käyttämään enemmän luovuutta ja persoonallisuutta. 

Finnmarilla saa vapaat kädet asetelmien suhteen, mutta tietynlainen selkeys täytyy olla. Tavaraa ei saa olla liikaa, jottei ilmeestä tule liian ahdas ja niin sanotusti sotkuinen. Tämä on hyödyksi niin asiakkaille kuin myös myyjille, sillä asiakkaan on huomattavasti mukavampi katsoa tuotteita kun tavaraa on sopivissa määrin ja ne ovat selkeässä linjassa. Myyjän on helpompi siivota, vaihtaa järjestystä ja muistaa tuotteiden paikat kun kaikki ovat sulavassa linjassa keskenään. Loput tavarat laitetaan laatikoihin tai varastoon, josta ne saa helposti pöydille täydennykseksi sitä mukaan miten tuotteita ikinä meneekään kaupaksi. 

Selkeyttä pöytiin tuo ehdottomasti myös se, että pöytiin on aseteltu huomaamattomasti laatikoita, jotka tuovat korkeutta pöytiin. Pöydästä tulee heti mielenkiintoisempi kun tuotteet ovat eri korkeudella. Lisäksi ne tuotteet jotka nostetaan korkeammalle saavat enemmän näkyvyyttä kaukaankin katsottuna. Tärkeässä roolissa ovat myös liikkeen valaistus, joka takaa tuotteiden näkyvyyden. Etenkin näyteikkunassa valaistuksen tärkeyden huomaa parhaiten. 

Kaikki pöydät ovat todella erilaisia keskenään. Teemat syntyvät värien ja tuotteiden mukaan. 

Alla kuvat pöydistä:Tämä pöytä on väriiltään mustavalkoinen, jossa väripilkkuna toimivat vihreät kasvit. Tämä pöytä on nuorekas ja tyyliltään skandinaavinen. 


 Tässä pöydässä on eniten vaihtelevuutta, sillä se on suurin. Siihen mahtuu hyvin niin lyhdyt, kukat kuin myös pienesineet.


Tämä pöydän pohjavärinä on syksyn mukaisesti oranssi. Tässä pöydässä pidetään esillä uutuustuotteita. Väreinä toimii oranssi, valkoinen, musta ja ruskea.


Tämä pöytä kuuluu keittiötuotteiden puolelle. Tästä pöydästä löytyy niin kaitaliinat, mukit, lautaset, kipot, kannut ja somistuskasvit, eli siis melkeinpä kaikki mitä kattaukseen tarvitsee. Tyyliltään pöytä on moderni, ajaton ja sekä myös hieman maalaisromanttinen.


Tämä pöytä eroaa eniten tyylillisesti muista dramaattisuudensa ansiosta. Pohjaväri mukautuu myös syksyn väreihin eli lilaan. Tuotteet säkenöivät hopeassa glitterissä ja timanteissa. Vastapainoksi on asetettu pohjavärin värimaailmaan sopivia lilasävyisiä tuotteita. Nämä pöydät ovat kooltaan pienempiä ja ne sijaitsevat sivuilla hyllyjen välissä. Oikean kuvan pöytä on värimaailmaltaan suurimmaksi osaksi valkoinen, tyyliltään moderni ja romanttinen. Vasemman pöydän päävärinä on vihreä, joka näkyy etenkin tyynyissä ja kynttilöissä. Tyylissä on sopivasti rosoisuutta. Tämä pöytä on suoraan sisäänkäynnin edessä, jonka vuoksi pöydästä yritetään tehdä houkutteleva. Jos asiakas kävelee ohi ja katsoo likkeeseen, pöydässä kannattaa olla tuotteita, joita asiakas haluu tulla lähempään tarkastelemaan. Pöytä on syksyinen niin väreiltään kuin tuotteiltaankin. Valkoinen raikastaa ilmettä. 
_________________________________________________________________________________


Finnmari – Työharjoittelu


Kuva:Google


Suoritan ensimmäisen työharjoitteluni sisustusliike Finnmarissa (Espoo, Iso omena). Työharjoitteluni kestää kahdeksan viikkoa. Ensimmäinen kuukausi on mennyt todella nopeasti ja jäljellä on enää muutama viikko . So far, so good !


Finnmari kuvailee nettisivuillaan itseään näillä sanoin :

"Finnmari on suomalainen perheyritys joka on perustettu vuonna 1972.  Meillä on oma kynttilätehdas ja niiden ympärille rakennettu sisustusmaailma.  Oman tuontimme ansiosta meille tulee koko ajan uusia ja ajankohtaisia tuotteita. Hintatasomme on edullinen ja tuotteet sopivat niin juuri kodin perustaneille kuin vaativimmillekin sisustajille. Tuotteitamme myyvät hyvinvarustetut jälleenmyyjät eri puolella Suomea sekä omat ja kumppanuusmyymälät. Tervetuloa tutustumaan."
www.finnmari.fi

Finnmarissa parhaita puolia ovat liikkeen hinta-laatusuhde sekä monipuolisuus. Liikkeestä löytyy niin koriste-esineitä kuin myös kodin  pieniä tarpeellisia hankintoja. Sieltä voi ostaa niin lahjaksi kuin myös itselleen omaksi iloksi. Finnmarin tuotteet sopivat moneen eri sistustustyyliin.Työpaikkani sijaitsee Espoon Ison omenan toisessa kerroksessa. Muita Finnmari jälleenmyyjiä löytyy Hyvinkäältä, Hämeenlinnasta, Lahdesta, Oulusta, Raisiosta, Tampereelta ja Turusta. Hiljattain auenneessa kauppakeskus Redissä (Helsingin kalasatama) on myös Finnmari !


Ensimmäinen pöytä johon sain tehdä esillepanon. Ohjaajastani on ollut suuri apu näissä hommissa, sillä en itse vielä hallitse esillepanoja. Kuormapäivinä teemme eniten esillepanoja, sillä liikkeessämme tärkeintä on tuotteiden keskenäinen yhteensopivuus. Tuotteelle täytyy löytää juuri sille sopiva paikka, jotta liikkeen ilme pysyy siistinä ja järjestelmällisenä.
Yllä oleva lilasävyinen pöytä on myös osittain minun tekemäni. Liikkeen jokaisessa pöydässä on omat teemansa, jonka avulla jokainen tuote löytää itselleen sopivan paikan. Yllä oleva pöytä on lilasävyinen, jossa on mukana hopeaa säihkettä. Alla oleva pöytä on neutraalimpi ja siinä on pitkälti keittiöön soveltuvia tuotteita.Liikkeessä myydään valmiita sellofaanilahjapakkauksia sekä teemme tarvittaessa räätälöityjä lahjapakkauksia. Lahjapakkauksen teossa tulee huomioida Finnmarin oma pakkaustyyli. Jos pakkaukseen tulee rusetti, sen tulee olla ensimmäisessä kuvassa esiintyvän rusetin näköinen. Lisäksi narujen tulee laskeutua rusetista suoraan alas, jonka jälkeen narut kiinnitetään Finnmarin omalla tarralla.


Kuormapäivänä tulee yleensä yksi- kaksi lavaa. Kuormapäivän päätteeksi viedään roskat.Finnmari tunnetaan laajasta kynttilävalikoimastaan. Liikkestä löytyy kynttilöitä monessa eri koossa, muodossa, värissä, sekä tuoksussa. Koristehiekkaakin löytyy monessa eri materiaalissa sekä värissä. Koristehiekka toimii esimerkiksi lasipurkissa kivana lisänä sekä tukena kynttilälle.


Myymälässä olen ollut kassalla, auttanut kuorman purussa, tehnyt/auttanut esillepanoissa,  paketoinut lahjapakkauksia, siivonnut ja vienyt roskia. Olen tyytyväinen, että pääsin suorittamaan ensimmäisen työharjoitteluni juuri Ison omenan Finnmarille, sillä liike on rauhaisa. Olen  rauhassa saanut opetella asiat ilman suurta ihmismassaa ympärilläni, joka on ollut oppimisen kannalta hyvä, sillä minulla ei ole aikaisempaa kokemusta asiakaspalvelusta tai myynnistä.
 Alussa minua eniten huoletti kassankäyttö, sillä ilman aikaisempaa kokemusta oppiminen tuntui vaikealta. Onnekseni työkaverit ovat olleet todella kannustavia ja auttavaisia. Tilanteen tullen, olen saanut heiltä apua ja tukea. Lisäksi vastuuta on sitä mukaan tullut, kun kokemusta on kertynyt. 

Missä olen onnistunut? Missä on parantamisen varaa?

Isoin onnistumiseni on ollut oma-alotteisuus. Olen ollut aina läsnä tilanteessa ja osannut joko kysyä tai toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Lisäksi olen ollut aktiivinen toimija kaikessa mitä olen tehnyt.  Kassa on entuudestaan vieras ja tästä syystä ollut vaikein osa-alue. Päivien ja varmuuden lisääntyessä, on myös sen käyttö tullut yhä tutummaksi. Aina löytyy parantamisen varaa, mutta kokemus tuo tekemiseen varmuutta. Kuten sanotaan, kukaan ei ole seppä syntyessään:)

Hyvillä mielin kohti tulevia haasteita!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti